Hulladékgazdálkodási kiállítás nyílt Balatonfüreden

Plakat_Balatonfüred

2013. március 7. és 8. között környezetvédelmi kiállítás nyílt a Balatonfüredi Szabadidő Központban. A kiállítást az Italos Karton Egyesülés és a Pullus Alapítvány rendezte, amelyre elsősorban az óvodás és általános iskolás korosztálos csoportok érkeztek.

A kiállítás a papíripari termékek teljes életciklusát bemutatja. Az ide látogatók a 2 méter magas, látványos, italos kartondobozt formázó, színes installációk oldalán hasznos és érdekes információkat szerezhettek az erdők életétől, a papírgyártás környezeti hatásairól, energia és vízigényéről, a hulladékképződés megelőzésének lehetőségeiről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás folyamatáról és lehetőségeiről.

A legjobb hulladék az, ami nem is jött létre! Erre az alapigazságra, azaz a hulladékképződés megelőzésének, illetve a mégis keletkező hulladékok szelektív gyűjtésének és hasznosításának fontosságára kívánja felhívni a lakosság, ezen belül is elsősorban a gyermekek és rajtuk keresztül a szüleik figyelmét az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Pullus Alapítvány szemléletformáló akciója.

A hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok kerülnek forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 21%-át gyűjtik vissza szelektíven. Ezért is különösen fontos az, hogy a csomagolási hulladékok, ezen belül az italos karton hulladék képződését tudatos vásárlás révén megelőzzük. Ha ez nem lehetséges, akkor a szelektív gyűjtés révén kell csökkentenünk a környezet terhelését, a hulladéklerakók telítődésének ütemét, és az újrahasznosítás révén pedig az új termékek gyártásának alapanyag és energiaigényét.

Az italos kartondobozok 75%-a például papír, amelyből szelektíven gyűjtve majd újrahasznosítva, papírgyárakban újrapapír termék, például hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet belőle.

További információ: www.iksznet.hu

A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Comments are closed.